Saturday 1 September 2012

Saunailta

Meidän griffonit saunovat. Lyhytkuonoiselle koiralle kovin kuumat olosuhteet eivät ole suositeltavia, mutta tämän talon griffonit eivät sitä asiaa ole ilmeiseti koskaan kuulleet tai ymmärtäneet.

Kun saunan lämmitys alkaa, säntäävät koirat perässä saunaan ja kipuavat lauteille katsomaan, kuinka tuohi käpristyy palaessaan ja sytyttää saunan pesässä olevat puut. Aina kun pesään lisätään puita, pitää koko konkkaronkan tulla seuraamaan kyseistä tapahtumaa. Ja joka kerta koirat kiipeävät lauteille asti. Käpy istuu ylimmällä orrella ja ottaa joskus alustakseen saunan lauteille unohtuneen saunatyynyn. Nina, Anki, Kaija ja Pertta jäävät istumaan toiseksi ylimälle lauteelle, siihen jossa ihmiset pitävät jalkojaan. Inka pelkää korkeita paikkoja, joten se tyytyy istumaan porrasaskelmalla.

Saunassa ravataan illan mittaan 5-6 kertaa lisäämässä puita pesään. Kun saunan lämötila alkaa lähestyä 70 astetta, siirtyvät ihmisetkin  lauteiden puolelle. Koirille varattu vesikuppi on täytetty valmiiksi kylmällä vedellä. Koirat häädetään aivan ylimmältä lauteelta hieman alemmaksi. Löylyn heitto alkaa. Koirat seuraavat kuinka vesi sihahtaa kiuakiville. Sauna tarjoaa pehmeät ja kosteat löylyt. Koirat makoilevat sopuisasti kyljellään lauteilla. Hetken kuluttua alkaa kuulua läähätystä, joku koirista nousee seisomaan ja tuumailee alas menemistä. Yleensä kyseessä on jompi kumpi nuorimmaisista. Koska lauteilla on ahdasta, joutuu alas menemistä suunnittelemaan tovin jotta reittivalinta on riittävän turvallinen. Yksitellen jengi katoaa lauteilta ja livahtaa oven alitse juomaan ja vilvoittelemaan viileälle laattalattialle. Inka makoilee alaportaalla viimeiseen asti. Vaikka ihmiset menevät välillä vilvoittelemaan makaa Inka lauteilla tyytyväisenä ja kuorsaa vienosti. Myös muut koirat tapaavat ottaa toisen löylykierroksen. Se on ensimmäistä kierrosta lyhyempi. Joskus ihmiset päättävät, että nyt riittää koirien saunomiset. Varma konsti häätää kaikki koirat lauteilta on lisätä löylyveteen löylytuoksua, esimerkiksi tervaa. Koirat mulkaisevat ihmisiä närkästyneenä ja katoavat saunasta takkahuoneen puolelle odottelemaan isäntäväkeä.

Mökillä on hieman suurempi vesikuppi.



No comments:

Post a Comment