Friday 31 August 2012

Tuholaiset?

Kuinka paljon tuhoa saa aikaan kuusi pientä griffonia, kun ne ovat keskenään kotona pitkän päivän? Vastaus on : joskus enemmän ja joskus vähemmän.

Harmittavin tuho on ehkä Ninan tekemä mokkulan tuhoamisyritys.Nina oli vielä melko tuore tapaus laumassamme, emmekä ymmärtäneen nuoren koiran taipumuksia kiipeillä tuoleilla ja pöydillä. Eräänä päivänä  Nina oli hypännyt tuolin kautta ruokapöydälle ja pureskellut pöydällä olleen mokkulan täyteen hampaanreikiä. Mokkulan hurjasta ulkonäöstä huolimatta, se ihme kyllä toimi vielä. Mokkulan ulkonäköä siistittiin hieman kiertämällä sen ympärille ilmastointiteippiä ja se on edelleen käytössä.

Lattialistat ovat pentujen suurinta herkkua. Niitä pitää kalvaa sieltä sun täältä. Kaikki ulkonevat kulmat ovat täynnä hampaanjälkiä. Mikä kumma niissä kiehtoo? Vaikka pennuille jätetään luvallista pureskeltavaa, niin silti lattialistoja on narskutettu ympäri huushollia.

Yllättäviä löytöjä ovat nakerrettu tuolinjalka. Mielestäni kukaan aikaisemmista koiristamme ei ole kiinnostunut tuolinjaloista, mutta Kävyn ja Pertan aikakaudella on keittiön tuolinjalkoihin ilmestynyt nakerruksia. Ja nakertelun jäljet näkyvät selvästi vaaleina kohtina pähkinän värisissä tuoleissa. Saman kohtalon on kokenut kukkapöydän virkaa tekevä penkki.

Niin ja jaloista tuli vielä mieleen öljyvärimaalauksessa käytetyn taulutelineen jalan tuhoaminen. Jalka on muutenkin vain peukalon paksuinen, joten se oli kalvettu lähes poikki. Tuhotyö muistuttu jo majavan tekeleitä.

Nahkaiset sohvat ovat saaneet myös osakseen koiran huomion. Pienet mainoslaput, jotka on tikaattu sohvan etusaumojen väliin, ovat kadonneet. Vain pari hassua lankaa törröttää muistuttamassa sohvan valmistajasta. Sohvaan on ilmestynyt myös pieniä viiltoja, mutta on vaikea käsittää kuinka koirat olisivat saaneet ne aikaiseksi. Ehkä se  mysteeri selviää joskus myöhemmin.

Nykyään on ilmeisesti muotia nakertaa mattojen kulmia. Keitiön maton tikatusta saumanauhasta on kadonnut sormenpään kokoinen pala ja saumanauhan sisältä on vedetty esiin lankaa. Toivottavasti reikä ei tulevaisuudessa suurene. Myös räsymaton reuna on saanut osansa ja kudesilmukka näyttää päivä päivältä pitemmältä.

Pentujen pissa-alustoiksi jätety sanomalehdet ovat melko usein pienenä silppuna keskellä olohuoneen lattiaa. Onneksi se vahinko ei ole suuri, mutta aiheuttaa kyllä siivoamista. Pennut saattavat vieläkin pissata lattialle joten parketti kärsii ja tummenee saumoistaan. Hieman lohduttaa se, että parketti ei ollut virheetön alunperinkään taloon muuttaessamme.

Yhteenvetona voisi sanoa, että melko pieniksi ovat jääneet koirien tekemät tuhot. Juuri tänään kuulin jutun terrieristä, joka oli päivän aikana pistänyt ranttaliksi ja syönyt uudehkosta sohvasta kulman pois. Kangas oli rikki ja vaahtomuoveja vedetty pihalle. Toinen vekkuli on naapuripitäjässä asuva venäjän vinttikoira, joka nauttii välipaloiksi isäntänsä cd/dvd levyjä.

Voiko näin suloinen pikku griffoni tehdä kolttosia kotona ollessaan?






No comments:

Post a Comment