Thursday 11 October 2012

Hihnan käyttöohje

Voi että mä tykkään! Viime kevään sinnikäs uurastus on palkittu. Meillä on kaksi 11 kuukauden ikäistä pentua, jotka kulkevat kauniisti hihnassa.

Tästä on jo useampi vuosi aikaa, kun kävin istumamssa Tommy Wirénin luennolla. Päivän aikana tuli esiin useitakin hienoja Tommyn ajatuksia, mutta yksi jäi erityisesti mieleen. Tommy sanoi, että jokaisessa kaupassa myytävässä koiran hihnassa tulisi olla käyttöohje. Käyttöohjeessa pitäisi lukea, että aina kun koira vetää hihnaa, niin hihnan päässä oleva ihminen pysähtyy. Tommy ei ehkä käyttänyt aivan näitä sanoja, mutta ajatus oli tämä. Pentu tulee opettaa jo ensimmäisestä hihnalenkistä lähtien siihen, että hihna on sellainen kapistus, että jos se kiristyy niin matka tyssää siihen.  Ja se tapahtuu joka kerta. Kun pentu osaa hihnan käyttöohjeen, niin se ei vedä hihnassa.

Tämä ajatus kirkkaana mielessä opetin sinnikkäästi pentuja koko kevään. Treenasin kumpaakin pentua yksitellen, pieniä 200 metrin lenkkejä kiertäen. Kaikki sujuikin hienosti ja pennut oppivat nopeasti. Muutama viikko sitten otin ensimmäisen kerran molemmat pennut yhtäaikaa lenkille. Kävyn hihna vasempaan käteen ja Pertan oikeaan. Lenkin alku oli yhtä showta. Pennut kisailivat siitä, kumpi on nopeammin kävelyreitllä, mutta jo muutaman stopin jälkeen niiden muisti palautui ja hihnan käyttöohje muistui mieleen. Sen jälkeen kiersimme puolen kilometriin lenkin vieri vieressä. Ei hihnan kiskontaa. Omat kädet saivat liikkua normaalisti, aivan kuin hihnoja ei olisi ollut lainkaan. Ja pennut pysyivät rintamalinjassa. Mahtavaa! Ajattein kyllä, että kysymys oli pelkästään sattumasta, mutta eilen toistimme samanlainen lenkin parivaljakon kanssa ja homma toimii. Nyt  uskallan jo lähteä pitemmällekin lenkille sisarusten kanssa ja tiedän, että lenkillä ei tarvitse menettää hermoja hihnaa riuhtovien pentujen takia.

Hihnalenkkien vastapainona koirat saavat juosta vapaana peltoteitä.





No comments:

Post a Comment