Monday 15 October 2012

Tassuhuolto

Eilen oli tassujen huoltopäivä. Huolto ei ole pelkkä trimmauspöydällä tapahtuva kliininen kynsien leikkaus vaan kyseessä on koirien pedikyyripäivä.

Meillä on niin mukava tilanne, että jokainen kuudesta griffonista antaa leikata kyntensä melko kiltisti. Inka vähän potkii, kun takajalan kippuraista kynttä leikataan. Ilmeisesti tuntuu vähän ikävältä, kun kynsileikkuri laitetaan anturan ja kippuraan kasvavan kynnen väliin, mutta kun kippurakynsi on katkaistu, niin potkiminenkin loppu.

Kynsien leikkuun ajaksi koira otetaan syliin selälleen ja homma alkaa mahan rapsuttelulla. Kun koira on rentoutunut otetaan ensimmäinen tassu käsittelyyn. Ja naps, naps. Kynsi kerrallaan lyhyeksi. Ja sitten välirapsuttelut ja siirtyminen seuraavaan tassuun. Näin jatketaan, kunnes kaikki kynnet on leikattu. Kävyn ja Kaijan kohdalla pitää muistaa myös takajalkojen kannuskynnet, etteivät pääse kasvamaan liian pitkäksi. Liian pitkät kannuskynnet voivat tarttua johonkin kiinni ja repeytyä. Kun kaikki kynnet ovat lyhyet niin koko touhun päälle vielä rentouttavat pitkät sivelyt pitkin koiran kylkiä ja mahapuolta. Niin mukavaa - koirienkin mielestä. :)

Kynsien lyhennyksen jälkeen jatkettin anturoiden välissä olevien karvojen siistimisellä. Inkalla oli jäänyt pihkaa tassukarvoihin ja havunneulanen oli takertunut "vuohiskarvoihin". Tässä taas muistutus itselle siitä, että tassut pitää tarkistaa päivittäin. Kun anturakarvat olivat kaikilla siistit, alkoi koirien mielestä se paras osuus. Tassujen rasvaaminen.

Koirien anturat kuivahtavat välillä ja tuntuvat kovin karheilta. Silloin on tassurasva paikallaan. Tällä kertaa ainoastaan Kävyn ja Pertan muutama antura vaikutti hieman kuivalta, mutta päätin silti rasvata koko porukan. Rasvana käytin vihreässä purkissa olevaa tervantuoksuista Hundsalvaa. Levittelin rasvaa reilusti jokaiseen anturaan ja samalla koirat saivat rentouttavan tassuhieronnan. Hundsalvassa on se hyvä puoli, että koirat moittivat jonkun verran sen hajua, eivätkä ala nuoleskelemaan tassujaan. Usein käytän tassuihin  myös vaseliinia. Suunnitteilla on myös omatekoisen rasvan tekeminen, jossa pohjana toimisi mehiläisvaha, mutta en ole vielä saanut sellaista aikaiseksi.

Mutta nyt on tassut hoidettu ja koirien taas mukava tassutella.



No comments:

Post a Comment